Doğada Çözünebilen Mikroboncuklar Yapılıyor

Mikro boncuklar, pürüzsüz bir doku sağlamak için; kozmetik malzemeler, güneş kremleri, dolgu malzemeleri gibi kişisel bakım ve temizlik ürünlerine ilave edilen, 0,5 mm’den daha küçük plastik kürelerdir.
Kanalizasyon filtrasyon sistemleri tarafından tutulamayacak kadar küçüktürler ve bu nedenle nehirler ve okyanuslara taşınırlar. Burada kuşlar, balıklar ve diğer deniz canlıları tarafından yutulurlar.
Bilim insanları 2017 yılından beri doğada çözünebilen mikroboncuklar üretmek için çalışıyor.

Bath Üniversitesi, Sürdürülebilir Kimyasal Teknolojiler Merkezi’ nden (CSCT) bir araştırma ekibi, ölçeklendirilebilen plastik mikro boncukların yerine; biyolojik olarak parçalanabilen, yenilenebilen ve sürekli olarak üretilebilen bir alternatif üretmenin yöntemini geliştirdi.
Boncuklar, odun ve bitkilerde bulunan sert lifleri oluşturan malzeme olan selülozdan yapıldı.
Kimya bölümünde okutman olan ve aynı zamanda Sürdürülebilir Kimyasal Teknolojiler Merkezi’nin bir parçası olan Dr. Janet Scott : “Mikro boncuklar kozmetik endüstrisinde kullanılmaktadır. Genellikle, ucuz olduğu için ve aynı zamanda şekil verilmesi kolay olduğundan, bu mikro boncuklar polietilen veya polipropilenden üretilmektedir. Ancak bu polimerler yağdan üretilir ve çevrede yüzlerce yıl bozulmadan dayanabilir.
Biz, sadece yenilenebilir kaynaktan değil aynı zamanda biyolojik olarak parçalanabilen zararsız şeker içeren selülozdan mikro boncuk yapmanın bir yolunu geliştirdik. Gelecekte bunların doğrudan plastik mikro-boncuklar yerine kullanılabileceğini umuyoruz.” dedi.

İngiltere Ocak 2018 tarihinde mikroboncuk içeren ürünlerin üretimini yasakladı.
“Mikro boncuk yasası” Independent gazetesinin de desteklediği, Avam Kamarası çevre komitesindeki milletvekillerinin, karton kupalar için “en az 25 peni ücret uygulanmasının zorunlu tutulması” tartışmasının ardından geldi.
Komite’nin karton kupalara ilişkin hazırladığı raporda, Birleşik Krallık’ta yılda yaklaşık 2.5 milyar tek kullanımlık kahve kupası tüketildiği ancak yeterli tesis bulunmadığı için atıldığı yazdı.
Kupalara koyulan ücretlerden elde edilen para Birleşik Krallık’ın geri dönüşüm altyapısını iyileştirmek ve insanların alışkanlıklarını değiştirmek için kullanılacak.

Independent’ın haberine göre, “mikro boncuklar yasağı da” Birleşik Krallık’ın plastikle mücadelede küresel ortama öncülük ettiğini ve dünyanın en zor yasalarından birini tamamladığını gösteriyor.

Bu kararın ardından artık diğer plastik atıklarla mücadele adımlarının atılacağını vurgulayan Çevre Bakanı Thérèse Coffey, “Dünyanın denizleri ve okyanusları, en değerli doğal varlıklarımızın bir bölümü ve değerli deniz yaşamımızı yıkan plastikle mücadele etmeye karar verdik. Çok sayıda doğal alternatif varken mikro boncuklar tamamen gereksiz ve bugünün kozmetik üreticilerinin artık bu zararlı plastikleri ürünlerinde kullanamayacakları için memnunum” dedi.