Yılmaz Elyaf ve Ambalaj Atıkları Geri Dönüşüm Firması, 1995 yılından beri, Adana’da hizmet vermektedir. Önceleri balyalı pet şişelerin satışını gerçekleştiren firma 2010 yılında mevcut tesisine entegre ettiği kırma tesisiyle önce pet şişe kırığı daha sonrada recycled poliester elyaf üretimini gerçekleştirmiştir.
Geridönüş Plastik ve Ambalaj Dergisi olarak, bugün 1200 ton/ay elyaf üretimi yapan Yılmaz Elyaf’ın, Satış, Pazarlama ve Yeni Ürün Geliştirme Müdürü Sayın Selahattin BİLGİN ile röportaj gerçekleştirdik.
Sizi tanıyabilir miyiz?
1951 yılında Ankara’da doğdum. Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi’nden Kimya Yüksek Mühendisi bölümü mezunuyum. 1978 yılında Adana Sasa’da çalışmaya başladım. 2008 yılında Sasa’dan Elyaf İşletmeleri Müdürü pozisyonundan emekli oldum. 2008- 2010 yılları arasında, İsviçre merkezli global bir firmanın danışmanlığını yürüttüm. 2010 yılından beri de, Yılmaz Elyaf’ta Satış Pazarlama ve Yeni Ürün Geliştirme Müdürü olarak görevimi sürdürüyorum.
Yılmaz Elyaf hakkında sizden bilgi alabilir miyiz?
Yılmaz Ambalaj, 1995 yılında geri dönüşüm sektöründe hizmet vermek üzere kurulmuştur ve bir aile şirketidir. Firma sahipleri Remzi Kar, Çetin kar ve Necmi Kar kardeşlerdir.
Pet şişe kırığı ve elyaf işletmeleri 24000 m2 lik bir alanda faaliyet göstermektedir. Günlük olarak 70 ton pet şişe kırığı ve 40 ton geridönüşüm poliester elyaf üretim kapasitemiz vardır.
Geridönüşüm poliester elyaf olarak 1,5-2,5-3,0-6,0-11-15-25—35 denierlerde ve 32-38-51-60-76 mm kesim boylarında beyaz, siyah ve her türlü renkli elyafları üretebilmekdeyiz.
Poliester Elyaf nedir?
Elyafları ana hatları itibari ile tabi elyaflar,suni elyaflar,sentetik elyaflar olmak üzere sınıflandırabiliriz.
Mesela Pamuk, keten, yün, ipek doğal (tabi ) elyaf, poliester, naylon, akrilik sentetik elyaf, vizkon suni elyaf grubundadır. Sentetik poliester elyaf ilk olarak 1931 keşfedilmişir.
Poliester polimerinin kimyasal ismi polietilenteraftalat’dır. Bu endüstride ya dimetilteraftalt (DMT) ve etilen glikol kullanılarak, yada teraftalik asit (TPA) ve etilen glikol kullanılarak elde edilir.
Biz işletmemizde üretim için pet şişe kırığını (polietilenteraftlat) kullanmakdayız.Geridönüşüm elyaf üretimindeki süreç ise; üretme — çekme —kıvırcık verme —- kurutma (fiksaj) —- kesme ve balyalama şeklindedir.
Elyaf hangi sektörlerdeki firmalara servis ediliyor?
Poliester elyaf nerde ise insanın doğumundan ölümüne kadarki tüm zaman dilimleri içerisinde değişik şekillerde kullanılır. Kumaş yapmak için iplik üretiminde, hijyen ve sağlık sektöründe, dolgu maddesi olarak yastık yorgan ve mobilya yapımında, temizlik bezi yapımında, geotekstil uygulamalarında, filitrasyon sanayiinde, otomotiv sanayinde araç içi taban ve tavan kaplamalarının yapımında, pelüş üretiminde, ayakkabı, inşaat ve oyuncak şektöründe belli başlı olarak kullanılır.
Talep çok dediniz. Tesisinizi büyüterek kapasite artırımına gitmeyi düşünüyor musunuz?
2019 yılı içerisinde hem elyaf hem de pet şişe kırığı üretiminde kapasitemizi arttırıyoruz. Bunun için gerekli olan makinelerin montajına başlamış bulunuyoruz. Ayrıca pet şişe kırığı ve elyaf üretimlerine ilaveten ürün yelpazemize yeni ürünlerde ilave edeceğiz.