Plastik Hayatın İçinde

Türkiye Geri Dönüşüm Piyasasına önemli katkıları olmuş İstanbullu bir firmaya, Geridönüş Plastik ve Ambalaj Dergisi’nin ilk sayısında yer veriyoruz: Birlik Pazarlama

Birlik Pazarlama Firma Sahibi, Murat Yaman

Murat Yaman yönetimindeki Kuruluş, 2012 yılından beri Türkiye ve Dünya Geri Dönüşüm Piyasasında hizmet veriyor. Otomotivden çatı malzemelerine kadar geniş bir alanda; hurda niteliğindeki su damacanalarını işleyerek, polikarbon haline getirip kullanılmasını sağlıyor.

Yaman, “polikarbon piyasasına çalışıyoruz. Onun dışında polietilen, möblen gibi diğer plastik türlerinin de ticaretini yapıyoruz. Plastik hayatın her alanında kullanılan bir malzeme. Hurda plastikleri, ekonomik değer taşıyan bir hammaddeye dönüştürmek, ülkeme faydalı olmak mutluluk verici.” dedi.

Sizi tanıyabilir miyiz? Birlik Pazarlama’dan bahseder misiniz?

1975 Nevşehir doğumluyum. Plastik sektöründe 1998 yılından beri hizmet veriyorum. 2012 yılında sermayemiz, bilgi birikimimiz ve sektör hâkimiyetimizi arkamıza alarak Birlik Pazarlama’yı kurduk. Kuruluşumuz bir aile şirketidir. Tesisimiz, 1200metrekarelik bir alanda bulunuyor. 29 kişiyi burada istihdam etmiş bulunuyoruz. 

Bugün özellikle polikarbon piyasasında iyi bilinen ve önemli katkıları olmuş bir firma pozisyonundayız. İhracat ve ithalat ağımız geniş. Yakın dönemde teknoloji yatırımı yaparak ürün kalitemizi ve üretim kapasitemizi artırdık. Teknolojiye yatırımımız sürecek.

Ürünleriniz ve üretim süreciniz ile ilgili bize bilgi verir misiniz?

Polikarbon üretimi için Türkiye’nin çeşitli illerinden su damacanası topluyoruz. Toplanan atıklar öncelikle ayrıştırılıyor ve üzerlerinde bulunan etiketlerinden arındırılıyor. Ardından hurda niteliğindeki damacanayı kırarak çapak haline getiriyor ve geri dönüşüme uygun hale getiriyoruz. 

İç piyasaya ve yurtdışına ürün servis ediyoruz. Aylık polikarbon üretimimiz; 350 ila 400 ton.

Hangi ülkelere ihracatınız var?

Uzakdoğu ülkelerinden Malezya, Tayvan, Honkong; Avrupa ülkelerinden Rusya, Hollanda, Almanya ürün ihraç ettiğimiz ülkelerdir. -Çin yakın dönemden beri, çapak formunda ürün almıyor, Granül alımı yapıyor.-

Mevsime bağlı olarak hurdanın yetersiz olduğu dönemlerde ithalat da yapıyoruz. 

Damacana geri dönüşüme nasıl dahil oluyor? Bu ürünleri hurdaya çıkaran durumlar nelerdir?

Sağlık Bakanlığı’na göre, damacanaların 5 yıl kullanım ömrü var. 5 yıldan sonra deforme olduğu için tedavülden kalkıyor.  Bunun dışında; kırılmış, delinmiş, içerisine başka şeyler bulaşmış damacanalar da geri dönüşüme dâhil oluyor.

Polikarbon dışında üretiminiz var mı?

Naylon, pet, preform gibi ürünleri alıp satıyoruz. Polikarbon dışında farklı tür plastiklerin de ihracatına başladık: Polietilen, moblen vb. alım-satımı da yapıyoruz. Polikarbon otomotiv, çatı malzemesi ve plastiklerin sağlamlık vermesi için içine katılarak kullanılıyor. Moblen ise, yine otomotiv, kap-kacak yapımı vb. kullanılıyor. 

Tüdam (Değerlendirilebilir Atık Malzeme Sanayicileri Derneği) üyeliğinizden ve yapılan çalışmalardan kısaca söz eder misiniz?

*TÜDAM Üyesiyim. Sayın Emine Erdoğan’ın öncüsü olduğu  “Sıfır Atık Projesi” ile ilgili çalışmalar sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile toplantılarda, bir araya gelerek TÜDEM Üyesi Sektörün ileri gelenleri olarak fikirlerimizi beyan ediyor ve önerilerde bulunuyoruz. Sektörün geleceği ile ilgili öngörülerimizi sunuyor; yapılması gerekenleri masaya yatırıyoruz.

Aynı zamanda TÜDAM, TC. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatlarının da istişare edildiği bir platformdu ve Bakanlığa görüşlerini bildirmektedir. Böylelikle de geri dönüşüm sektörünün işleyişine katkı sağlamaktadır.

Sıfır Atık Projesi’nin belediyeler eliyle hayata geçirildiği pilot bölgeler var. Amaç; ayırımın kaynakta yani evlerde yapılması: Plastik, cam, pil ve evsel atıkların ayrı ayrı çöpe atılması. Pilot Belediyeler mıntıkalarına kumbaralar koymuş durumda.

Ayrıca; pet şişeleri belirli bir depozito karşılığı son tüketiciden toplamak da “Sıfır Atık Projesi” kapsamında düşünülüyor. Şişesini kumbaraya atana bilet yüklenecek. 

Son dönemde, alışveriş poşetlerine ücret kondu. Bu da Sıfır Atık Projesi’nin bir ayağı idi.