Çelik Plastik 2007 yılında Çelik Ailesi tarafından kurulmuştur. Plastik geri dönüşüm ve granül imalatı ile başlayan, 2009’dan beri de Manisa Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 1200m² lik tesisinde üretimini sürdürmektedir. Çelik Plastik, piyasada oluşan talep doğrultusunda enjeksiyon işine de başlamıştır; plastik kasa ve sepet üretimi yapmaktadır.
Mustafa Çelik’i Tesisinde ziyaret ederek plastik geri dönüşüm sektörü ile ilgili söyleşi yaptık.
Çelik, “Çelik Plastik olarak işimizde kaliteyi önceliyor ve müşteri memnuniyetini sağlamak için özenle çalışıyoruz.” dedi.
Çelik Plastik’i sizden öğrenebilir miyiz?
2007 yılında Hamza, Mustafa ve Harun Çelik kardeşler olarak Çelik Plastik şirketimizi kurup, geri dönüşüm sektörüne giriş yaptık. Plastik enjeksiyon ve geri dönüşüm çalışmaları yürütüyoruz. Çelik Plastik çatısı altında “Yörükoğlu” markasıyla enjeksiyon alanında ilerlemeye devam ediyoruz. Yani hem kasa ve sepet üretiyor hem de bu ürünü, atık haline geldiğinde dönüştürerek piyasaya yeniden kazandırıyoruz. Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesindeki üretilen zeytin ve sebzeler bizim kasalarımız ile iç piyasaya servis ya da yurtdışına ihraç ediliyor.
Ayrıca; bulunduğumuz Manisa Muradiye Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere, fabrikalardan aldığımız imalat atıklarını tesislerimize getirerek; plastikleri gruplara göre ayırıp, kesip, kırarak granül makinesine koyup, granül yaparak sevkiyata hazır hale getiriyoruz.
Kasalarla gıda taşındığını düşünürsek, üretirken nasıl kriterlere bağlı kalıyorsunuz?
Bünyemizde gıda mühendisimiz mevcut. Ayrıca ürünlerimizi, Manisa Tarım İl Müdürlüğü’nden almış olduğumuz gıdaya uygunluk lisansımız ile üretiyoruz. Hem tesisimizde gıdaya uygun üretim koşullarını sağlıyor hem de ürünlerimizde gıdaya uygunluk kriterlerine dikkat ediyoruz.
Çelik Plastik olarak dayanıklı ve sağlıklı ürünler üretmek prensibi ile hareket ediyoruz. Kasaların dayanıklılığını artırmak için üretim aşamasında malzemenin içerisine esneklik kazandıran sağlığa dost maddeler koyuyoruz.
Ayrıca belirtmeliyim; defalarca kez ürünleri geri dönüştürebilirsiniz. Dönüşümde sınır yok. Ama her döngüde ara malzeme ile takviye yapmak gerekiyor. Malzemeyi iyileştirmezsen ikinci döngüden sonra atık, çöp olur.
Kasalarınız hangi renklerde üretiliyor? Renklerin bir anlamı var mıdır?
Gıda Sektöründe tercih edilen renkler mavi ve beyazdır. Orjinal Petkim hammaddesi kullanılmaktadır. Tercihe göre yine gıdaya uygun geri dönüştürülebilir plastikten faydalanılmaktadır.
Taşıma kasası olarak kullanılan kasalarda geri dönüştürülen malzemeler daha yoğundur ve kalitesi, mavi ve beyaz renk kasalar ile kıyaslandığında düşüktür.
Aslında yaptığımız hiçbir kasanın gıda ürünü ile direk teması yoktur. Örneğin: Zeytin üreticiden kasa ile gelir; ancak sonra işleme tabi tutulur: yıkanır, tuzlanır; ya cam kavanozlara basılır ya da ambalajlanır. Kasalara bu şekilde yerleştirilir ve son tüketicinin satın alacağı dükkânlara ulaşır.
Kasa ebatlarınız nedir?
Portakal, domates, patates, üzüm, zeytin için standarttır. 52x36x30 cm ölçülerindedir.
Kasalar geri dönüşüm işlemi için nasıl toplanıyor?
Kasadan pet kapağına, damacanaya kadar işliyoruz. Az dönüşmüş, orijinale en yakın ürünleri toplamak önemli. Müşterilerimiz kendi fabrikalarında toplayabiliyor. Yılsonunda kırık kasanın adedini belirleyerek bize yolluyor. Biz de artık, atık olan malzemeyi geri dönüşüme dâhil ederken yeni kasaları da müşteriye temin ediyoruz. Ayrıca, sayı yerine kilo üzerinden de topluyoruz.
Çelik Plastik olarak yıllık üretim kapasiteniz nedir? 2019 yılı nasıl gidiyor?
Arz durumuna bağlı olarak değişiyor. 2019 yılının ilk yarısında 400bin civarında orijinal beyaz sepet ürettik. Yaklaşık 150bin civarında da kasa basılıyor. 2019 yılı 11. Ayında bu oran ortalama %40 artacaktır.
Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Geri dönüşüm, çevreye ve insanlığa çok faydalı bir aktivite… Düşünün ki; Sadece Manisa’da 5 adet Organize Sanayi Bölgesi var. Aylık 500 ton imalat atığı plastik çıkıyor. Bu oranı Türkiye genelinde sanayisi aktif olan 60 şehir ile değerlendirirsek, günlük ortalama 3bin ton atık plastik çıkıyor demektir. Aylık 90 bin ton plastik atığının sadece Türkiye’de çevreye salınması korkunç bir durum olurdu.
O yüzden önemli, faydalı bir iş yapıyoruz. Geri dönüşümün önemini daha geniş kitlelerin fark ederek, evlerde ayrıştırma sürecinin başlaması gerekli. Halkımızın gün geçtikçe daha da bilinçleneceğine inanıyorum.