İzmir’de 1985 yıllardan beri ticaret yapan Pişirici Ailesi, Defne Geri Dönüşüm Tesisi’ni 3 yıl önce yine İzmir’de kurmaya karar vermiş. Defne Geri Dönüşüm Firması, Murat Pişirici yönetiminde çalışıyor.
Pişirici, “Plastik atıklar, ticari değeri olan metalardır! Hurda olarak tabir edilen; damacana şişesi, plastik sebze- meyve- bira kasaları, akrilik ve PVB gibi malzemeleri yerinde imha ederek tesisimize taşıyor ve yeniden hammaddeye dönüştürerek, farklı sektörlerde yeniden kullanılması için hazır hale getiriyoruz.” dedi.
Murat Bey sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
İzmirliyim, Endüstri mühendisiyim. Defne Geri Dönüşüm’ün yöneticiliğini üstlenmiş durumdayım. “Daha iyi bir gelecek, daha güzel bir doğa için geridönüşüm” sloganıyla Defne’yi 2015 yılında kurduk. Ancak biz bir aile şirketiyiz ve ticari geçmişimiz 1985 yılına dayanmaktadır. O yıllarda babam Nejat Pişirici, depoculuk ve nakliyecilik yaparak ticaret yolculuğumuzu başlatmıştır.
Geçmişte polikarbon su damacanalarını tesislerden toplayarak işleyen ve yurtdışına ihraç eden ailem, plastik işini daha profesyonelce yapmak için bağımsız bir şirket ve bir marka oluşturma yoluna gitmiş ve 2015 yılında Defne Geri Dönüşüm Firması’nı İzmir, Bornova’da kurmuştur.
Bugün Defne Geri Dönüşüm olarak, Hurda olarak tabir edilen; damacana şişesi, PVB, plastik sebze- meyve- bira kasaları, akrilik diye tabir edilen reklam materyallerini yerinde imha ederek tesisimize taşıyor ve yeniden hammaddeye dönüştürerek, farklı sektörlerde yeniden kullanılması için hazır hale getiriyoruz.
ABS Grubu, PC Grubu, Pmma Grubu, Pvb Grubu ürünlerimiz ile hizmet veriyoruz.
Pişirici, “Defne Geri Dönüşüm ailesi olarak amacımız, Türkiye ‘de çıkan üretim atıklarını en iyi şekilde ve dünya standartlarında tekrar kullanılabilir ham madeye çevirmektir. Bunu yaparak hem ülke ekonomisine katkı sağlamak hem de gelecek nesilerden emanet aldığımız Çevre’ yi korumaktır.
Firmamız, Türkiye ve Romanya’ daki geri dönüşüm tesisleri ve Almanya’ daki depolama tesisi ile hizmet vermektedir. Ayrıca, firma olarak sunduğumuz hizmetler, Ambalaj Atığı Toplama Ayırma ve Geri Dönüşüm Lisanslarımız ile üretim yapan firmaların her türlü atıklarını alıp, değerlendirmektedir.
Türkiye’deki tek Tüp Dolum ve Depolama Tesisi ile sektörde yer alan firmalara depolama ve kiralama hizmetini de Defne Geri Dönüşüm olarak biz sunuyoruz.”
2018 yılı içerisinde kaç ton hurdayı sektöre yeniden kazandırdınız?
2018 yılı içerisinde, 4 Bin Ton civarı ürünü yeniden piyasaya kazandırdık.
Devletimiz son dönemde plastik poşet kullanımını kontrol altına almak için mağazalarda ücret karşılığı satın alınması kuralını getirdi. Bu uygulamayanın çevreye ve plastik piyasasına yansımalarını yorumlar mısınız?
Plastik Geri Dönüşüm Sektörünün Temsilcilerinden biri olarak, bu uygulamanın kesinlikle çevre için faydalı ve yerinde olduğu kanaatindeyim. Hayatın içinden bir örnek vermek gerekirse; deniz kenarına indiğinizde her yerde plastik poşetlere rastlıyorsunuz. Doğada uzun süre kalan ve geç yok olan bu atıkların kontrollü şekilde tüketilmesi kesinlikle yerinde olacaktır.
Plastik poşet işi yapanların satışlarını düşürmüş olabilir bu uygulama ancak, kumaş çantaların tüketimini de artırmıştır. Bence, genel olarak ekonomi için zarar veren bir durum yok.
İşlediğiniz ürünleri hangi ülkelere gönderiyorsunuz?
Rusya, Honkong, Vietnam ve Çin’e gönderiyoruz.
Çin’in yurtdışında işlemek üzere plastik hurda alımını kısıtlaması neticesinde, İngiltere 2019 yılında atıklarını yoğun olarak Türkiye’ye de göndermeye başladı. Bu sizin işlerinizi nasıl etkiledi?
Çin kendi ülkesinde çevreyi korumak için dönüşüm işini sınırladı. Aslına bakarsanız firma olarak dönüştürmek üzere biz de Çin’e hurda gönderiyorduk. Bu yasa firmamızı olumsuz etkiledi.
Türkiye dönüşüm işlemi gerçekleştiren firmaları sıkı denetliyor. Dolayısıyla işlemin çevre kirliliğine neden olmasını en aza indiriyor. Mesela biz atık suyumuzu kanalizasyona göndermiyoruz. Denetimli, Vidanjörler gelip çekiyor; her sene düzenli olarak baca ölçümlerimiz yapılıyor. Ülke olarak bu konuda daha dikkatli olduğumuzu söyleyebilirim. İngiltere’den ülkemize hurda geldiği doğru. Biz de işlenerek Çin, Vietnam, Malezya gibi ülkelere değerlendirilmek üzere gönderiliyor. Plastik hurdalara çöp diyenler var; oysa dönüştürüldüğünde ticari değeri olan metalar, bunu unutmamakta fayda var.