Evlerden Topladığımız Atıkları Evlere Geri Gönderiyoruz

Mersin’de atık geri dönüşüm alanında bilinen en köklü kuruluşlardan biri olan Doğaplast’ın değerli yetkilisi Mucip Akbaş ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Akbaş, “Geri dönüşüm çok geniş bir başlık; karton, plastik, metal, cam, kompozit, çuval vb. dönüştürülebiliyor. Dünyada atık açığa çıkarmayan hiçbir ülke yok. Türkiye geri dönüşüm tesisleri ile iddialı bir ülke ve dünyaya hizmet ediyor. Ancak benim için öncelikli olan şey; ülkemizin atığını dönüştürmek.
Kendi atığımızı tamamen değerlendirdikten sonra geri kalanını ihtiyaç dahilinde yurtdışından getirmeliyiz.”

Sizi tanıyabilir miyiz?
Akbaşlar Grup’un temelleri 1988 yılında atılmıştır. Babam Ali Akbaş bir yakınımızın tavsiyesiyle Çanakkale’den Mersin’e gelerek, geri dönüşüm sektörüne yönelik olarak çalışmaya başlıyor: Hurdacılık yapıyor. O dönemlerde şimdiki şartlardan farklı olarak mekanizasyondan çok uzak, insan gücüyle çalışan bir firmaydık.
Ancak şunu özellikle belirtmeliyim; geri dönüşüm sektörünün her aşamasını deneyimledik ve bu günlere değerli bir manevi birikimle ulaştık.

Bugün Akbaşlar Grup çatısı altında; Doğaplast ve Ak Geridönüşüm bulunuyor.

Akbaşlar Grup olarak makineleşme sürecine nasıl başladınız?
1995 yılında makine edinerek büyüme yolculuğumuza başladık. O yıllarda Mersin’de atıkları presleme olayı yoktu. Biz de bu işin geliştirilmesi gerektiği kanaatindeydik. Presleme makinesi alarak makineleşme serüvenimiz başladı. Böylece üretim kapasitemizi artırdık. Şimdi çok az insanla ve pek çok önemli makine ile ürünlerimizi yüksek tonajlarda işliyoruz.

Ürünleriniz nelerdir?
2011 yılında Akbaşlar Grup’un alt kuruluşu olarak Doğaplast’ı kurduk. 2011 yılına kadar ambalaj atıklarını satın alıp presleyerek işleyen diğer firmalara gönderiyorduk. Doğaplast ile birlikte geri dönüşüm sürecini de şirketimiz bünyesine dahil etmiş bulunuyoruz.
Bu çerçevede ürünlerimizden bahsedecek olursam: plastik ve naylon kesiminin tamamını biz işliyoruz. Eskişehir’de bulunan tesisimizde de naylon poşet üretimi gerçekleştiriyoruz.

Doğaplast’ın kuruluşu ile geridönüşüm işine tam manası ile girdiğinizi ifade ettiniz? Peki hangi makineler üretim parkurunuza dahil oldu?
Mersin Tesisimizdeki üretim ve paketleme parkurumuz, 5bin metrekareye kuruludur. Çalışan sayımız 60 kişidir.


Ayırma işlemi insan gücüyle manuel şekilde gerçekleştiriliyor. Ardından üretim parkurunda bulunan kırma makinesi- yıkama havuzları- sıkma makinesi- agromer makinesi- granül makinesi atıkları işliyor. Atıklar geri dönüştürülerek farklı sektörlerde hammadde olarak kullanılmak üzere servis ediliyor. 2015 yılından itibaren de granülleri biz endüstriyel poşet üretimimiz için kullanmaya başladık.
Mersin Serbest Bölgesi’nin de atıklarını topluyoruz.

Ambalajları nasıl topluyorsunuz?
Akbaşlar Grup olarak belediyelerden, evler ve sitelerden, marketlerden, belediye sınırları içerisinde olan kamu kuruluşlarından topluyoruz. Şu an Tarsus Belediyesi ile çalışıyoruz.

Poşet üretimini neden Eskişehir’de yapıyorsunuz?
2007’den beri, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 7500 metrekarelik bir tesisimiz bulunuyor ve orada da ambalaj atığı topluyoruz ve işliyoruz. Türkiye genelinde ambalaj toplama işini en iyi yapan kuruluş biziz. Bu iddiayı taşıyoruz. Ayrıca iki adet depomuz ve ortalama 80 çalışanımız var.

Poşet üretiminiz hakkında daha ayrıntılı bilgi verir misiniz?
Endüstriyel poşetlerimizi talepler doğrultusunda opsiyonel olarak üretiyoruz. Yani kullanım alanına göre rengi ve ebatı ile oynayabiliyoruz. Mavi ya da siyah; 40×50’den 70×110’a ya da 100x125mm’ye kadar üretim yapabiliyoruz.
Yurtdışına ürünlerimizi gönderiyoruz: Almanya ile çalışmalarımız sürüyor. Onlar için hijyen ve %100 geri dönüştürülebilir üretim yapıyor olmamız önemli kriterler arasındadır. Ayrıca entegre bir tesis olmamız da onlar için önemli bir husustur.

Atıkların tümünü Türkiye’den mi topluyorsunuz? Yurtdışından alımlarınız var mı?
Dünyaya bugün baktığımızda, Çin ve Hindistan gibi üretim kapasitesi yüksek ve kalabalık nüfuslu ülkelerin atıklarını ülkelerinde dönüştürmek yerine yurtdışına gönderdiklerini görüyoruz. Geridönüşüm Tesisleri yani atık işleme tesisleri olan ve altyapısı ile özellikle Avrupa ülkelerine güven veren ülke olarak Türkiye’yi gösterebiliriz.
Akbaşlar Grup olarak taleplere cevap vermek noktasında ihtiyaç duydukça yurtdışından da atık alıyoruz. Bunu yaparken de düzenli ve kontrollü alımdan yanayım. Kendi atığımızı değersizleştirmenin bir anlamı yok.
Kendi atığımızı tamamen değerlendirdikten sonra geri kalanını ihtiyaç dahilinde yurtdışından getirmeliyiz.

Katılım gösterdiğiniz fuarlar hangileridir?
İstanbul’da düzenlenen Plast Eurasia Fuarı’na katılım gösteriyoruz. Ayrıca Almanya’daki plastik fuarlarını da takip ediyoruz.