BBC Türkiye’nin 13 Mart 2018 tarihli sosyal medya paylaşımına göre; sokağa attığımız bütün sakızlar geri dönüşüme dahil edilebilir ve yağmur çizmesi, ayakkabı tabani, kupa gibi farklı objeler halini alarak değerlendirilebilir. Bu dönüşüm bir kadının vizyonu sayesinde gerçekleşti: Anna Bullus
Her yıl dünya çapında 20 milyon dolar sakızlara harcanıyor. Sakız sigaradan sonra sokakta en fazla bulunan ikinci çöp türü. İngiltere temizlenmesi için her yıl 50 milyon sterlin harcıyor.
Bullus, “Sakızın geri dönüşüme sokulmamasından hayrete düştüm. Sentetik kauçuktan yapılan sakız, aslında çok kullanışlı bir madde. Plastik gibi fosil yakıtlardan elde edilen petrokimya içeriyor. Bu yüzden sakız, imalat sanayinde kullanmaya elverişli.” açıklamasında bulundu.
İngiltere’deki Winchster Üniversitesi, çiğnenmiş sakızları toplamak için program başlattı. Çiğnenmiş sakızlar geri dönüşüm tesisinde, dönüşüme girmiş plastik ile işleme tabi tutuluyor. Ardından uzmanlar, bunlara şekil vererek yeni ürünler hazırlıyor. Geri dönüştürülmüş kupalar Winchster Üniversitesi’nde popüler. Üniversitede öğrenciler artık yere daha az sakız atıyor, üniversite temizlik masraflarından tasarruf yapıyor. Bullus, “Doğru davranışla insanların davranışlarını değiştirebileceğimize inanıyorum.” diyor.