Narenciye Sektöründe Kargı Sepetten Plastik Sepete Geçiş

Plastik sektörü çok kapsamlı bir sektör. Ev tekstilinden otomotiv sektörüne; inşaat sektöründen gıda sektörüne kadar plastik ve türevi malzemeler hayatımızda yer alıyor. Yaş sebze ve meyve sektöründe kullanılan kasa, küfe, sandık gibi malzemeler de plastikten imal ediliyor. Narenciye Sektörüne 70’li yıllardan beri hizmet eden önemli bir isim ile söyleşi gerçekleştirdik: Sayın Ramazan Kabasolak. RAMSAN markası adı altında; kargı sepet üretiminden yataklı plastik sepet üretimine uzanan iş sürecini bizimle paylaştı. Büyüklerin 60’lı yıllarda başlattığı serüveni 70’li yıllarda devir alarak bu günlere kadar sürdüren Sayın Kabasolak röportajımız başlıyor.
Keyifli okumalar.

Sizi tanıyabilir miyiz? Yaptığınız işi bize özetler misiniz?
RAMSAN 1965 yılında babam tarafından kuruldu. 1975’ten beri narenciye sektörünün içinde olan bir insanım. Narenciye sektörüne sepet imal eden babamın mesleğini devir alarak sürdürüyorum. Yıllar içerisinde kargı sepetlerin (kamış, ot, hasır vb.) yerini plastik sepetler, küfeler aldı.

Kullanılmış plastik sandık, plastik küfe, plastik sepet, plastik sandık geri dönüşüm sürecine dahil edilen değerli malzemelerdir. Narenciye sektörü de bu alanda yüksek tonajlarda atık çıkaran bir sektördür.

RAMSAN firmanız hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?
Narenciye malzemeleri pazarlıyorum. 1990’lara kadar kargıdan kamışından yöresel sepetler; kestane ve fındık ağacından imal edilen sepet ve küfeler çalışıyorduk. 90’lardan sonra plastik malzemesine geçiş yaptık.
Çünkü plastik sepetler, kalıp makinelerinde hızlı, seri ve daha az zahmetle üretilen ve geri dönüştürülebilen sepetler. Ayrıca, bu malzeme, doğal ürünlerle kıyaslandığında zaman içerisinde artan ticaret hızına da ayak uyduran bir malzemedir.

Özellikle son 30 yıldır narenciye ticareti ülke sınırlarının ötesine geçti. Dünya artık büyük bir Pazar. Bu pazarın taleplerini karşılamak için hızlı olmak şart.

Kasalarınızın üretim sürecinden bahseder misiniz?
Enjeksiyon makinesi olan ve kasa üreten bir iş birlikçi firmam var. Adet, kalite ve kalıp bilgisini geçerek siparişimi veriyorum. Kısa bir süre içerisinde kasa- küfe- sepet siparişim tamamlanıyor.
Narenciye üreticisi, çiftçiye ürünümü yılda ortalama 300 bin adet servis ediyorum. Satış ağım, Mersin, Adana, Tarsus ve özellikle de Silifke ilçesini kapsıyor.
Ayrıca; kullanılan ama hala iş görebilecek durumda olan sepetleri talep doğrultusunda tekrar süngerleyerek ve bezleyerek yataklarını yenileyebiliyoruz. Yani ürüne ve şartlara göre sepeti modifiye de edebiliyoruz.

Narenciye sektöründe plastik sepet, küfe ve sandıkların nerede kullanıldığını özetler misiniz?
Bir ayrıntı vermek isterim; narenciye yanında elma, erik, kayısı gibi diğer yaş meyvelerde de plastikten üretilen sepet ve bahsi geçen diğer donanımlar kullanılıyor. Ancak ürünler ezilmeye müsait ve hassas oldukları için muhakkak bu sepetlerin “yatak” adı verilen sünger ve bezden oluşan bir düzenek ile kaplanması gerekiyor. İşte bir bu hususta bilgili ve başarılıyız.
Narenciye, kasımda daldan kesilir ve toplanır ve yataklı küfelerde ağustos ayına kadar soğuk hava depolarında muhafaza edilir.

Sepet, küfe ve sandık üçlüsü ile nasıl iş görülür?
Dalından kesilerek toplanan ürün sepetlerde biriktirilir, ardından nazikçe daha büyük hacme sahip olan küfelerde toplanır ve nihayet kasalarda yolculuğa çıkar ve piyasaya servis edilir.

Sandık yapımında kullanılan plastik kalitesi değişiyor mu?
Avrupa’ya ihraç edilen yaş meyveleri muhafaza eden sandıklarda “1. Kalite plastik” kuralı vardır. Ya plastik sandık ya da kartonla gider. Beyaz sepet 1. Kalitedir. Sepet renk alırsa ikinci kalite demektir.

Sepetleri yeniden nasıl topluyor ve yeniden dönüştürülmesini sağlıyorsunuz?
Kırık sepetleri üreticiden satın alıyoruz ve plastik geri dönüşümü yapan firmalara satıyoruz. Yıl içerisinde yüzbinlerce sepet geri dönüşüme sürecine dahil oluyor.