Plastik Geri Dönüşüm Makineleri Üreticisi; FEYDAŞ

1986’da Sayın Fehmi Yoldaş  tarafından kurulan Feydaş Makine, makine ve mühendislik alanında 30 yılı aşkın bir sürede ekonomisini büyütmüş ve özellikle kendini Plastik Geri Dönüşüm Makineleri imalatında geliştirerek büyük yol kat etmiştir.

Feydaş Makine Yetkilisi, Gökhan Yoldaş

Feydaş Makine,  8500m²’lik toplam çalışma alanı, profesyonel ekibi, güçlü yapısı, girişimleri ve sorumluluk bilinci sayesinde sektörde varlığını hissettirmiş, ulusal ve uluslararası pazarda büyük bir pay sahibi olmayı başarmıştır.

Geridönüş Plastik ve Ambalaj Dergisi’nin ilk sayısında Feydaş Makine’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sayın Gökhan Yoldaş ile firmayı yakından tanıdığımız bir söyleşi gerçekleştirdik. Keyifli okumalar.

Gökhan Bey, Feydaş Makine’yi sizden dinleyebilir miyiz?

Plastik Geri dönüşüm makinaları; Plastik kırma makinaları, plastik sıkma makinaları, granül makinaları, aglomer makinaları ve yıkama havuzlarının imalatı ve ihracatını gerçekleştirmekteyiz.

Türkiye’nin birçok şehrinde makinamız bulunmaktadır. İç pazarın ortalama %60’ını elimizde tutuyoruz. İhracata gelecek olursak üretimimizin %30’ u ihracata, %70’i iç pazara çalışmaktayız.

Yurtiçinde pazarlama alanımız 81 ilimizi kapsıyor. Yurtdışında ise A.B.D, İsrail, Polonya, Rusya, Ukrayna, Irak, Azerbaycan, Bahreyn, Fas ve İran gibi ülkelere ihracat yapmaktayız.

Gelecek planlarınızdan söz eder misiniz?

Adana, Seyhan İlçesi’nde bulunan 8500m2’lik toplam çalışma alanımızı ve kalitemizi büyütmek ve en kısa sürede 15.000m2’ye çıkarmak gibi bir hedefimiz var.  Makine yatırımlarımız da devam edecek. Bu yatırımlarla birlikte, üretim ve ciromuzu % 35 daha arttırmayı hedefliyoruz. 

Türkiye’de geri dönüşüm sektörünün durumu hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyim?

Çevreye ve doğaya duyarlı olan geri dönüşüm sektörü, ülkemizde her geçen gün büyüme gösteriyor. Bu hususta devletimizin, geri dönüşüm makinaları imalatı yapan sanayi kuruluşlarına yönelik gerekli destek çalışmalarını başlatmasını içtenlikle bekliyoruz. Özellikle yurt dışı fuarlarda devlet destekleri sadece yer olarak, metrekareyle sınırlı kalıyor. İmalatçı firmaların katılması yönünde yeterli derecede desteklerin verilmesinin, olumlu sonuçları beraberinde getireceğine inanıyoruz.

Uluslararası arenada yeni pazarlar arıyor musunuz?

Uluslararası yeni pazarlar bulmaya yönelik çalışmalarımız mevcut. K- FUARI –ALMANYA,  ARAB PLAST-DUBAİ, PLASTPOL-POLONYA ve IRANPLAST gibi yurtdışı fuarlarda ürünlerimizi sergiliyoruz. Özellikle Doğu Avrupa, Balkanlar, Ortadoğu gibi bölgeler pazar hedeflerimiz arasına girmektedir. Ve hali hazırda; İsrail, Bahreyn, A.B.D, Polonya, Ukrayna, Irak, Azerbaycan, Fas ve İran gibi ülkelere geri dönüşüm makineleri ihraç etmekteyiz. 

Dünyada bir ilk olduğunu iddia ettiğiniz, Üçlü Kompakt Ekstrüder Sistemli Geri Dönüşüm Makinesi hakkında bilgi verir misiniz?

Feydaş Makine, Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirdiği ‘Üçlü Kompakt Ekstrüder’ sistemli geri dönüşüm makinesi ile sektörde yeni bir dönem başlattı. Yüzde 100 yerli kaynaklarla imal ediyoruz.  Üretimimizin yüzde 40’a yakınını ihraç ettik. Bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri, Sudan, Fas, Cezayir, Polonya, Azerbaycan, Irak, İran, Bahreyn, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelere ürün gönderdik. 

Üçlü Kompakt Ekstrüder’ sistemli geri dönüşüm makinesi ile de ‘dünyada bir ilke imza attık. Çünkü bu makinemiz; işçilik maliyetlerini düşürüyor, minimum yüzde 35 enerji tasarrufu sağlıyor.  Bu proje üzerinde mühendis ve teknik kadromuzla üç yıl boyunca çalıştık. 

Ayrıca belirtmeliyim ki, ‘Üçlü Kompakt Ekstrüder’ sistemli geri dönüşüm makinesi, geri dönüşümde ürünün ısıtılması ve neminin alınması işlemlerini yapan Agromel makinesinin yerine kullanılacak özellikler taşıyor. Sektörde sürekli olarak bir üst aşamaya yönelik arayış içerisindeyiz. Bu doğrultuda Ar-Ge çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Önemli buluşlara imza atıyoruz. Daha önce geliştirdiğimiz Türkiye’nin en büyük kapasiteli ‘Shredder’ makinesinin ardından bu kez yeni ürünümüzle dünyada bir ilki başardık. Bu yönde çalışmaya devam edeceğiz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

80’li yıllardan bu yana sektörün içerisinde bir isim olarak belirtmeliyim ki; geri dönüşüm sektörünün önemi ve faydası her geçen gün artıyor. Bu hususta, çöp değil ekonomik bir ürün olan atıkların, doğaya salınarak zararlı bir unsur olmasını önleyerek, yeniden değerlendirilmesi için üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyoruz. Toplum bilinçlendikçe geri dönüşen atıkların oranı daha da artacak ve hem doğa, hem de ekonomik düzlemde, dünya ülkeleri kazanacak.