Ewq Japonya Çevre Bakanı: ‘‘Fukuşima’daki Radyoaktif Suyu Okyanusa Boşaltmak Zorunda Kalacağız’’
bbc.com/turkce web sayfasının 10 Eylül 2019 tarihli haberine göre; Japonya Çevre Bakanı Yoşiaki Harada, sekiz yıl önce meydana gelen şiddetli deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima nükleer santralinin atık suyunu Büyük Okyanusu’na boşaltmak zorunda kalacaklarını açıkladı.
Tarihe Çernobil’den sonraki en büyük nükleer felaket olarak geçen kazada üç nükleer çekirdeğin erimesi sonucu radyasyon sızıntısı yaşanmış, bölgedeki binlerce kişi tahliye edilmişti.
Bir milyon ton atık su
Kazadan sonra soğutma için kullanılan radyoaktif suyun, yeraltı sularıyla birleşmesi sonucu bir milyon tondan daha fazla atık su oluştuğu belirtiliyor.
Santrali işleten Tepco adlı şirket, 2022’ye kadar, bu suları depolamak için kullanılan bin tankta yer kalmayacağını söylüyor.
Şirket yetkililerine göre Tepco, atık suları radyonüklitlerden arındırmaya çalıştı. Ancak suyu radyoaktif hidrojen izotopu trityumdan arındıracak bir teknolojinin mevcut olmadığı belirtiliyor.
Japon Medyası: ‘‘Fukuşima’da 1 Milyon Tondan Fazla Radyoaktif Su Denize Boşaltılacak’’
bbc.com/turkce web sayfasının, 16 Ekim 2020 tarihli haberine göre; Japon medyası, dokuz yıl önceki şiddetli deprem ve tsunamide ağır hasar gören Fukişima nükleer santralinin radyoaktif maddeler içeren bir milyon tondan fazla atık suyunu okyanusa boşaltma kararı aldığını öne sürdü.
Tarihe Çernobil’den sonraki en büyük nükleer felaket olarak geçen Mart 2011’deki kazada radyasyon sızıntısı yaşanmış, bölgeden binlerce kişi tahliye edilmişti.
Çevre örgütleri atık suyun okyanusa boşaltılmasının deniz ekosistemine ağır bir tehdit oluşturacağı uyarısında bulunurken, balıkçılar sektörün ciddi bir darbe alacağını söylüyor.
Japonya’dan deniz ürünlerini ithalatını yasaklayan Güney Kore de gelişmeleri yakından izliyor.