1985’den Beri Saygın Grup

Geridönüş Plastik ve Ambalaj Dergisi ilk sayısında, PVC geri dönüşümü, PVC boru ve pencere üretimi yapan değerli bir ismi ağırlıyor: Saygın Grup Kurucusu ve Yöneticisi Sayın Adnan Saygın. 

Saygın Grup Yetkilisi, Adnan Saygın

Adnan Saygın, “Saygın Grup bir aile şirketidir. 1985 yılından beri hurda işiyle uğraşıyoruz. “Hurda” denilince insanın aklına çöp geliyor; oysa geri dönüşüm sektörü aslında ekonomik bir meta olan “hurda” ekseninde dönüyor. Yaptığımız iş çevreye, insana, ekonomiye hizmet! İnanıyorum ki; bu işin önemi yakın dönemde daha geniş kitleler tarafından fark edilecek.”

Sizi tanıyabilir miyiz?

Niğdeliyim. Saygın Grup’u 1985 yılında kardeşim Zekeriya Saygın ile birlikte kurduk. Halk bizim yaptığımız işi “Hurdacı” olarak tanımlıyor. Aslında atıkları dönüştürerek üretim döngüsüne yeniden dahil ediyoruz, “geri dönüştürüyoruz. ”Saygın Grup, atıkları toplayarak mamule dönüştürüyor. PVC üretiyoruz.

Fabrikamız İzmir’in ilçesi olan Bornova’da, Işıkkent’te bulunuyor. 11 dönümlük alan üzerinde 40 çalışımızla hizmet veriyoruz. 

ASAY Metal Grubu, A Pen ve Saygın Boru markalarımızdır. 

PVC üretiminizden ve ürünlerinizden bahseder misiniz?

PVC geri dönüşüm işleminde hassas davranılması gereken, hammadde olarak zor bir ürün. Çünkü ısıyı görünce diğer plastik türevleri gibi şeklini değiştirip sonra tekrar kendini toparlayan bir mamul değil. Belli bir ısıdan sonra kömürleşerek kullanılamaz hale geliyor. 

PVC Hurda; kapı, pencere, boru gibi PVC malzemesinden yapılan atıklardır. PVC tesisimize toplayıcılar tarafından getiriliyor. Ayrıştırılıyor, kantarda ölçümü yapılıyor; muhasebe maddi değerini hesaplıyor ve seçilmiş vaziyette bizim tarafımızdan kabul ediliyor.  

Öncelikle temizlenmiş ürünü yıkamalı oluklarda küçük parçalara ayırıyoruz. “Çapak” haline getiriyoruz. Ürünün içerisindeki yabancı maddeleri ayrıştırıp, maddeyi geri dönüşüm işleminde daha işe yarar hale getirmek için değirmenlerde “un” haline getiriyoruz.  Ardından karıştırma makinelerinde ürünün kalitesini artıracak boya, yumuşatıcı, sertleştirici, kalsit gibi maddeleri ekliyoruz.

Son olarak mamulü alıp PVC Boru, profil, çatı oluğu, çilek yetiştirme oluğu gibi ürünler üretiyoruz.

Boru, profil üretiminiz olduğunu söylediniz ve özel bir ürün olarak çilek yetiştirme oluğu üreticisi olduğunuzu belirttiniz. Bu ürününüz hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi verir misiniz?

Çilek yetiştirme oluğu, topraksız tarım için kullanılan PVC profilden üretilen bir üründür. Bizim ürettiğimiz tabir-i caizse PVC haznenin içerisine toprak değil, Hindistan cevizi kabuğu, perlit, torf (orman toprağı) gibi ürünlerin karışımından elde edilen bir karışım konuyor.

Bu sayede çok kapalı mekanlarda toprağa ihtiyaç duyulmadan çeşitli tarım ürünleri yetiştirilebiliyor.

Hangi ülkelere ürün gönderiyorsunuz?

Geçtiğimiz dönemlerde Gürcistan, Irak, Cezayir gibi ülkeler ürün gönderdik. Ancak yoğunluklu olarak iç piyasaya çalışıyoruz. Ayda 500 ila 600 ton mamülü bir ürüne dönüştürüyoruz. Yılda ortalama 7bin ton değerinde bir üretimimiz var.